Thursday, September 9, 2010

Mari kita mengira....


Pernah kita terfikir andai kata kalau Allah itu jenis berkira sebagaimana berkiranya manusia.Sesungguhnya Allah itu tidak berkira dengan hamba2Nya.

Believe it or not,cinta Allah pada kita sangat la besar...

Sahabatku di Arau pernah berkata padaku,”Allah itu begitu.Dia memberikan kita kehidupan dengan percuma tanpa apa-apa bayaran,kita hanya diminta untuk menjalankan kehidupan itu dengan baik.kemudian Dia akan membeli kehidupan kita kemudian dia beri pula syurga yang harganya tidak terhingga dan tidak terimaginasi dibuatnya....

Aku senyap,cuba mghadam apa yg ditazkir oleh sahabatku td..

Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“sesungguhnya Allah mmbeli daripada orang yang beriman dari mereka harta2 mereka,dengan memberikan mereka syurga..” (At-Taubah: 111)
Allah itu CINTA pada kita...

Tempoh hari aku ada terbuka laman blog Ustaz Hasrizal,dia ada menggariskan beberapa perkara mengenai sifat cinta Allah kepada hamba2Nya.Antaranya ialah;

• Memberi tanpa meminta sebarang pembalasan.Allah itu al-wahhab,maha kaya,tidak perlu pada makhluk.Oleh itulah Allah mmberi dengan sifatNya yang al-wahhab tanpa mengurangkan langsung pembehandaraanNya.

• Memberi secara berulang-ulang.Al-wahhab akan terus mmberi berulang kali,tidak jemu member dan tiada marah pabila dipinta.

• Memberi tanpa dipinta.Dia memberi tanpa dipinta,Kiralah pada segala bagai perkara disekeliling kita,Dia berikan kita wajah yang cantik tanpa kita minta.Dia berikan kita sahabat yang baik,tanpa kita minta dan jangka.Pelbagai lagi nikmat yang kadang2 kita tidak terfikir mengenainya.

• Memberi sesuatu yang amat berharga.Dia kurniakan kita dengan sifat al-wahhab,bukanlah hiasan yang berharga,harta atau rumah yang bertingkat2 luasnya.Apa yang ditekankan disini ialah rahmat,pengampunan,pada setiap taat dibalas nikmat,satu maksiat dibalas binasa kiamat.Peluang terus menerus sehinggala pintu taubat tertutup rapat.

• Memberi sesuatu kebaikan agar menghasilkan kebaikan.Pelbagai kebaikan diberikan pada kita agar kita sambut penuh syukur dan taat penuh khidmat kepada sesame insan,Diberikan kita ilmu untuk berdakwah.Diberi segala yang baik agar kita berbuat baik pada kebaikan yang kita dapat.

Allah amat cintakan kita pembaca-pembaca sekalian...

Kita??

Kita patuh dan taat pada mulanya,pabila dipinta semuanya diberikan.Tatkala Allah uji kita sedikit dengan ujian,lantas kita terus culas dengan Allah,kita lari dari pegangan asal.

Manakan seseorang itu dilabel beriman selagi dianya tidak diuji...

Aku kagum,aku hormat,aku terharu...

Pabila dia diapit kesedihan yang dia dan Allah sahaja yang tahu...

Bayangkan aku jika ditempat mereka...

Dalam sujud akhirku,selalu kupinta agar jangan dibolak balikkan hati ini,biarlah ia teguh sentiasa di jalan yang lurus...

Aku tak mahu bergembira diatas penderitaan orang lain...

Memang wajah boleh terseyum,sekadar menjaga diri dari kerisauan orang lain...

Allah tidak berkira...

Allah cinta pada kita...

Kadang kita buta pada cinta illahi...

Mari kita celikkan jiwa pada syawal yang bakal menjelang esok...

Aku,kau,mereka semuanya hamba...

Hamba pada siapa??

ALLAH SWT....

Mari kita mengira....

-sekian-