Sunday, November 14, 2010

sekali lagi..Hari ini sekali lagi penulis ingin berkongsi tentang ilmu yang penulis dapati dari pesta ilmu kuliah maghrib yang berhampiran dengan rumah tercinta penulis.Makanya,penulis telah ‘mencuri’ kereta ayah untuk dipandu ke masjid tersebut.Perlu cepat agar tidak termiss satu das pun info tentang kuliah tersebut.Pelik,sedikit semangat hari itu..aku hairan..tapi rasanya tidak perlu dikeluhkan kerna ianya satu penambahbaikkan dalam diri..

Tajuk kuliah tersebut adalah mengenai hari raya aidiladha.ya..penulis hampir terlupa bahawa hari2 berbahagia semakin dekat megetuk jiwa.Sungguh langsung penulis tiada keingatan.Alhamdulillah,Allah menyedarkan penulis untuk bergerak mencari ilmunya yang Maha perkasa luasnya...

Baiklah,disini merupakan sedikit perkongsian yang boleh penulis bualkan bersama.Agar kita mendapat manfaat bersama.InsyaAllah....

-merujuk mazhab syafie,melakukan qurban adalah sunat muakad(sunat yg dituntut) bagi mereka yang mengerjakan haji dan yang tidak mengerjakan haji.

-merujuk Abu hanifah,wajib pada si kaya tetapi tidak pada yang miskin.

-menurut jumhur ulama’ pula,cukuplah sekali seumur hidup untuk berqurban.

-Hukum menjadi wajib apabila kita bernazar,menurut imam syafie.

-apabila kita bernazar untuk berkorban,sembelihan yang kita korbankan itu adalah haram sama sekali pada yang bernazar dan tanggungan itu memakan qurban itu.

-syarat nazar:
Perlu berlafaz dan ada saksi.

-hutang nazar wajid dibayar

-solat wajib qado’ walaupun telah bertaubat-imam syafie-

-di tanah haram,tiada waktu haram untuk solat.

-qado’ yang dirancang adalah haram

-kita zalim apabila kita menjadi hamba yang xbersyukur.Maka tepuk dada Tanya iman.

-apabila telah naik matahari pada 10 zulhijjah,kemudiannya solat sunat 2 rakaat,2 khutbah yang ringkas maka barulah dijalankan aktiviti qurban.

-11,12 dan 13 zulhijjah adalah hari tashrik

-10,11,12 dan 13 adalah hari2 yang dimana waktu aktiviti qurban dijalankan

-apabila kita buat qurban sebelum atau selepas hari2 qurban itu,maka sembelihan itu xmenjadi qurban,menjadi sembelihan biasa sebaliknya.

-syarat qurban;
• Binatang al-an’am(binatang ternakan) kecuali rusa,kuda,arnab...
• Menurut ibnu abbas,qurbankan mana2 binatang yang boleh dimakan,menumpahkan darah mana2 binatang.
• Afdholnya unta,kemudian lembu,kambing...

p/s:ada lagi,tapi xsempat coz ad owg call tyme 2,so terus proceed pada...

-seekor binatang seperti unta,lembu dan kerbau ada 7 bahagian,dimana satu bahagian satu orang.kalau 7 bahagian 7 orang la.Standard 7 je,xde yang lbey pada 2.

-kambing pulak dikira satu bahagian(seorang)

-lebih afdhol satu kambing seorang dari unta yang dibahagi pada 7 bahagian 2.

Alhamdulillah,begitu la serba sedikit perkongsian yang xseberapa ney.Imbuhan pada penulis,barulah penulis faham tentang isu bahagian2 ini.Ayah selalu meyebut istilah ini bila mana aidiladha menjelang,xfaham pun tapi baru la tahu betapa significannya bahagian dan sangat berkaitan pada keafdholan 2 tersendiri.

Moge jiwa ini terus istiqomah pada majlis2 ilmu ini.if da buat sekali Alhamdulillah,tapi kalau nak memaintainkannya,hmm...perlu kene ada banyak motivasi kowt.cukup rasanya disini.Segala yang baik datang dari Allah yang buruk datang pada penulis sendiri.sebelum terlupa,selamat aidiladha pada pembaca sekalian.assalammualaikum wa maassalamah(jumpa lagi).

p/s:Massalamah jawabnya ilal liqo’

No comments:

Post a Comment