Sunday, June 5, 2011

evolusi


Pada suatu petang,telefon bimbit penulis dikejutkan dengan satu SMS dari sahabat lama yang sekian lama terpisah(baru 2 minggu jika diikutkan).

Kandungan SMS itu berbunyi,“salam afiq,4hb ney naqib kita nak bina masjid.walimahnya d Kelantan.enta free?kalo ye jom la kita pi skali.”

Penulis sedikit tersentak,siapa lagi kalau bukan a.fizul yang dirindui.baru setahun penulis meninggalkan Perlis,pelbagai cerita yang telah didengari,baik dari baiknya,yang tidak baiknya,yang kontroversinya dan paling terindah adalah berita yang terbaru ini.Alhamdulillah,satu arus akhirnya mengalir walaupun ianya sekilas laluan sahaja.

Persoalannya..

Belum sempat penulis memikirkan solusi,datang lagi sebuah SMS dan yang ironinya SMS itu berbaur tentang isu yang sama seperti SMS yang sebelum ini.Cuma yang lainnya majlis itu berlangsung pada 5hb di bangi dan yang mendirikan masjid itu juga merupakan sahabat yang agak rapat dengan penulis.Mana tidaknya kami berkenalan dari Perlis lagi.cumanya dia tua setahun dari penulis.

Hmm..

Terus –terang penulis dalam dilemma untuk memilih majlis mana yang perlu penulis hadiri.kelantan or bangi??

Hari demi hari berlalu..

Sampaila pada hari yang ditunggu-tunggu,sememangnya inilah pengalaman pertama menghadiri majlis perkahwinan yang rapat dengan penulis selain keluarga.
Pastinya ianya satu pengalaman yang sangat menarik..

Jadi,penulis memutuskan untuk pergi ke bangi.bukan tidak mahu ke Kelantan,tetapi komitmen di kampus agak membantutkan hajat murni penulis untuk ke sana.ya,pasti ada sebab mengapa ianya begitu…
******

Sebelum ke bangi,penulis singgah dahulu ke KL central,menjemput sahabat2 yang lain untuk bersama-sama pergi ke sana.

Setibanya disana,dalam lingkungan 12tgh begitu..majlis telah bermula dengan asakan ramainya kunjungan keluarga dan rakan taulan yang hadir dalam mengimarahkan walimah ini.pastinya bagi penulis,terasa diri ini seperti sudah terlalu ‘besar’,lagaknya seperti yang orang yang da berumah tangga dan sudah seprtinya orang berkerja.realitinya masih jauh jika diikutkan.

Majlis terus meriah dengan khemah yang bertemakan warna yang tidak asing bagi kami.penulis dan sahabat-sahabat yang lain berkumpul dan menjamah selera bersama sambil bertukar-tukar cerita tentang isu semasa dalam dan luar tetapi lebih mencuri tumpuan adalah mengenai Muktamar yang sedang hangat berlangsung ketika itu…

Menariknya perkahwinan ini,ianya berlangsung serentak antara adik dan abang dimana ianya dijalankan terus bersama2.Paling menarik dan mencuri tumpuan adalah mengenai perkahwinan sahabat penulis itu..

Apa yang menarik,sahabat penulis itu telah mempraktikkan nikah gantung,sememangnya dia masih lagi belajar dan tidak bekerja.tetapi atas niat dan dorongan keluarga,walimah ini Berjaya dengan saksamanya.walau apa pun,yang penting pasangan adalah berfikrah walaupun berlainan IPT.

Penulis sempat bersalam,bertanya dan bergambar dengan sahabat itu,mukanya berseri-seri.maklumla,dalam kalangan kami yang selalu berbicara tentang BM ini,sahabat penulis inilah..

Akhirnya,kami pulang setelah selesai walimah itu..pulang untuk menyambung perjuangan yang berbeda2 ini…
****
Dunia terus berubah dan berubah,bak kata orang utara..

“umah da kata pi,kubuq da kata mai…”

Ya,masa itu akan sampai,tetapi sejauh manakah persediaan kita,yang pasti amalan kita bukan pengukur untuk ke syurga,tetapi amalan kita itulah yang menjadi pengukur pada penentu pada rahmat Allah SWT untuk kita ke syurga..

-sekian-

No comments:

Post a Comment